door Jan D. Swart
Het consortium DMK, dat zich als reserve heeft opgeworpen mocht de nieuwbouw van het Feyenoord Stadion financieel niet haalbaar zijn (zal blijken uit de Position Paper aan het einde van deze zomer) of oninteressant zijn voor de betaald voetbaltak van Feyenoord, beschouwt de Kuip ‘als heilige grond’, die met een unieke geschiedenis na modernisering ‘’weer minimaal 50 - 100 jaar meekan als aansprekende voetbaltempel.’’
‘’Door de metamorfose die Zuid ondergaat ligt het voor de hand om De Kuip definitief te koppelen aan de Maas en Laan op Zuid’’, staat in de aankondiging van het zogenaam bescheiden ‘reserveproduct’, dat donderdag met dezelfde aanlokkelijke artist impression tekeningen werd gepresenteerd als waarmee de architecten van OMA dat met het nieuwe stadion deden. Met dit verschil dat de volbloed Feyenoord-supporters zich bij contouren van De Kuip ongetwijfeld prettiger zullen voelen.
Dat is ook meteen de crux van het langdradige nieuwbouwverhaal. De tegenstanders van het ontmantelen van De Kuip (zie foto) vinden dat de voorstanders van een nieuw stadion elk gevoel die emotie missen. Hun enige houvast is daarom dat de betaald voetbaltak van Feyenoord niet geholpen is met ‘slechts’ het vooruitzicht van jaarlijks 17,5 miljoen aan spelersbudget. Voormalig Feyenoord-directeur Eric Gudde ging er juichend mee akkoord, maar was behalve een harde werker geen rekenwonder.
Voorstanders van het behoud van De Kuip worden sinds gisteren geholpen met de presentatie van een gerenoveerde Kuip, die met een derde ring kan groeien naar de vertrouwde 63.000 toeschouwers (van vroeger), met nieuwe businessmogelijkheden die – zeggen nieuwe rekenmeesters – kan uitgroeien naar zelf meer dan 40 miljoen spelersbudget. Maar dat zal allemaal secuur moeten worden nagerekend. Duidelijk is in elk geval wel het verschil in prijs. Renoveren kost naar wilde schatting 200 miljoen) en de nieuwbouw minimaal 440 miljoen.
Bij het DMK-project zijn betrokken: stadionadviseur Hylke Hellinga, landschapsarchitect Adriaan Geuze van bureau West 8, Pieter Nieuwenhuis van adviesbureau Hypercube en constructiebedrijf ABT. Initiator Eekelaar heeft een softwarebedrijf en is in de voetbalwereld bekend van Stichting Red de Kuip, die zich sinds 2012 inspant voor behoud van het stadion.